De belangrijkste verschillen tussen HDCVI en IP

HDCVI vs IP

De belangrijkste verschillen tussen HDCVI en IP

In deze blog ga ik de belangrijkste verschillen tussen HDCVI en IP bespreken. Wanneer kiest u nu voor HDCVI of voor IP? en is er wellicht verschil in kwaliteit en bediening? Lees daarom snel verder over deze bewakingscamera verschillen.

Inleiding verschillen tussen HDCVI en IP

Misschien heeft u moeite om het meest geschikte bewakingscamera systeem te kiezen. Wees gerust… U ben niet de enige. Om het simpel te houden gaan we de 2 grootste en meest belangrijkste systemen van nu hieronder vergelijken.

Allereerst wil ik opmerken dat de verschillen die hier besproken worden, betrekking hebben op onze originele Dahua HDCVI en Dahua IP set. Het is dus goed mogelijk dat bij de imitatie of vele merkloze sets de verschillen weer anders liggen.

Belangrijkste verschil Dahua HDCVI vs IP

Een camera bewakings-set zal altijd uit een opnamemedium en losse camera’s bestaan. Echter de communicatie tussen de camera’s en het opnameapparaat verschil per systeem. Zie het als een auto. Ze hebben allemaal 4 wielen en een stuur, maar merk A en merk B kunnen ieder een andere aandrijving plus rijervaring hebben. Verder gaan prestaties gelijk op aan wat u eraan wilt uitgeven.

Zo is het bij de bewakingscamera ook. De vergelijking gaat wel een beetje mank, want op internet zijn de camerabewaking verschillen nog veel groter. Aan de hand van onze blogs hopen wij u te kunnen helpen met de juiste keuze. Onder de motorkap communiceert dus de camera met het opnameapparaat die wij DVR, oftewel recorder noemen. Echter de werking daarvan is voor de gebruiker niet zo belangrijk. De toegepaste kabel weer wel. 

Zo communiceert bijvoorbeeld een IP set via een netwerkkabel met de camera, terwijl een HDCVI set dat via coax doet. De signalen zijn van elk systeem zijn minimaal FULL HD en maximaal 4K, maar wel verschillend. Voor u als consument is dat dus verder niet van belang. Er gaan veel spookverhalen de ronde (zelfs bij webshops) maar als technicus kan ik u zeggen dat een IP set dezelfde netwerkbelasting heeft als een HDCVi set. Hierin zit dus geen onderscheid.

(Ik heb het dan alleen over de merk sets waarbij een eigen netwerk wordt gecreëerd.)

Zowel de Dahua HDCVI set als de Dahua IP set zijn qua bediening 100% gelijk. Welk systeem u ook kiest u zit met met de CVI of IP set altijd goed. Het is zelfs zo dat de beide systemen in dezelfde Dahua app binnenkomen. U kunt dus een cvi naast een IP systeem laten draaien.

De belangrijkste verschillen tussen HDCVI en IP zijn echter:

  • De camera kabel
  • De camera zelf
  • Daarnaast de kosten.
  • De set samenstelling

Verderop ga ik dieper in op de kosten.

De camera montage verschillen

Zoals gezegd is de camera kabel anders bij HDCVI. Zonder verder technisch de diepte in te gaan, werkt HDCVI met coax en IP met een netwerkkabel.

De belangrijkste verschillen tussen HDCVI en IP

DE KABEL
De coaxkabel is 1 mm dikker dan de UTP kabel van de IP set, maar beiden zijn goed te verwerken. Weliswaar is de HDCVI kabel niet zelf in te korten maar eventueel kunt u wel HDCVI kabel op rol nemen met losse connectoren.  (Speciale krimptang verkopen wij hiervoor ook) Daarnaast is de UTP kabel wel in te korten. Gereedschap is breed verkrijgbaar. Ook de UTP kabel is leverbaar op rol. Met beide systemen kunt u eenvoudig 100 meter kabel overbruggen per camera.

Verschil HDCVI en IP camera

De belangrijkste verschillen tussen HDCVI en IP zijn dus de kabel, de camera en de kosten.

DE CAMERA
Omdat een IP camera ook zelfstandig zonder recorder kan functioneren, (het is immers een netwerkcamera) is deze qua aanschaf iets duurder dan een HDCVI camera.

Immers een HDCVI camera kan alleen icm een HDCVI recorder aan de slag. Vandaar dat een HDCVI camera voordeliger is. Niettemin is de beeldkwaliteit van beide systemen gelijk.

DE KOSTEN
Samengevat is een losse HDCVI dus voordeliger dan een losse IP camera. Echter het verschil is niet erg groot maar als u later bijvoorbeeld nog een volledig draaibare camera wilt toevoegen kan het prijsverschil  oplopen.

DE BEWAKINGSCAMERA VERSCHILLEN UITGELEGD.

Een HDCVI of IP set bestaat altijd uit een opname apparaat, bekabeling en camera’s.
De meeste recorders zijn 4K geschikt en daarom staat “4K” bij de recorder aangegeven.  Op een 4K recorder kunnen echter verschillende types camera worden aangesloten zoals een 2MP of 5MP camera.  Het voordeel van de 4K recorder is dat u later altijd kunt uitbreiden tot een resolutie van 4K UHD. U bent dus op de toekomst voorbereid.

De belangrijkste verschillen tussen HDCVI en IP

Starlight maakt groot verschil

Starlight maakt het verschil

Sinds kort hebben de Dahua camera’s Starlight. Met Starlight is het nu mogelijk om met weinig licht perfecte kleuren nachtopnames te maken. Starlight is echt dé verbetering sinds 2019 wat ervoor zorgt dat dader herkenning veel beter is dan conventionele camera’s met infrarood zwart/wit nachtbeelden.  Daarom wordt bij infrarood camera’s vaak het aantal nachtzicht meters opgegeven zoals 20 of 30 meter. De Infrarood nachtzicht camera’s is dus inmiddels achterhaald. Echter wordt infrarood nog wel toegepast als het pikkedonker is.

Ondanks de nieuwe Starlight techniek hebben de meeste aangeboden bewakingscamera’s op internet nog steeds gewoon IR LEDS en dus zwart wit nachtzicht. Een gemiste kans dus…

Aan de ene kant is Starlight sinds jaren dus de grootste vooruitgang in de cctv wereld maar aan de andere kant missen kopers vaak de voordelen van Starlight. Inmiddels is het Starlight aanbod groot en groeit het met de dag! Sinds kort is zelfs Starlight 2.0 uitgerold. Zowel bij HDCVI  als IP hebben de meeste  Dahua camera’s nu Starlight sensor.

AL ONZE HDCVI EN IP SETS HEBBEN STARLIGHT
Wilt u meer weten over de unieke Starlight camera en de kleuren nachtbeelden? Klik dan hier op Starlight.

conclusie de belangrijkste bewakingscamera verschillen tussen HDCVI en IP

Concluderend zijn zowel HDCVI als IP set van Dahua erg goed.  In de eerste plaats liggen de kosten bij HDCVI altijd iets lager. In de tweede plaats heeft starlight een enorme plek veroverd in het Dahua camera assortiment wat videobewaking weer ten goede komt.

Beide sets zijn technisch erg goed en welke u ook kiest, u heeft er een perfect systeem aan. Welke set voor u geschikt is hangt ook een beetje af van uw voorkeur. Camera’s zijn vanaf 2MP t/m 8MP voor elk systeem verkrijgbaar.

Een ander verschil dat de IP camera zelfstandig kan werken en een hdcvi camera alleen icm een recorder.

Heeft u al meerdere IP camera’s of vindt u het leuk om bijvoorbeeld een IP camera aan een NAS te koppelen?  Dan is een IP set een betere keuze. Wilt u een systeem waarbij u de deur achter u dicht kunt trekken en het gewoon moet werken?  Dan is een HDCVI systeem een mooie keuze.

Vindt u het leuk om meer voorbeelden over de diverse systemen te bekijken? Klik dan hier voor de blog camera set  Misschien wilt u ook “de beste bewakingscamera lezen?”

Deze blog over het verschil tussen Dahua HDCVI en IP is op 16-08-2022 voor het laatst bijgewerkt.


Geef een antwoord