klanten waarderen ons met een 9.3
5/5
Is een beakingscamera veilig

Is een bewakingscamera veilig ?

Het is de laatste tijd weer in het nieuws. Derden die met je bewakingscamera meekijken of zelfs je camera overnemen. Camera’s en apparatuur die volgens de media zijn overgenomen of op is ingebroken. Klopt dit echt? Moeten wij ons zorgen maken voor digitale pottenkijkers  en zijn we wel veilig? Wij willen uiteraard onze beelden privé houden, maar hoe doen wij dat? Een veel aan ons gestelde vraag is of de bewakingscamera verbinding veilig is. In deze blog leest u meer info over de beveiliging van de bewakingscamera en vertellen wij u alles over een veilige bewakingscamera kopen.

Veiligheid bewakingscamera

Veel gebruikers van mobiele apps maken zich zorgen over wat apps allemaal registreren, waar ze zich bevinden en of het gehackt kan worden. Dit geldt uiteraard ook bij camera beveiliging. Veel mensen stellen zich terecht de vraag; “is een bewakingscamera veilig ?” In deze blog gaan we daarom verder in op de vraag: “Is een bewakingscamera veilig ? ” en zoja welke ? Wij helpen wij u bij de zoektocht naar een veilige IP camera.

Beelden van je woning of bedrijf wil je niet delen met de buitenwereld. Behalve misschien met je familie maar dat is een ander verhaal. De veiligheid in het gebruik van een bewakingscamera is daarom zeer belangrijk en er wordt onvoldoende bij stilgestaan. Bovendien is uw netwerk zo sterk als de zwakste schakel. Hang dus niet zo maar even een simpele camera in uw netwerk, want dan zet u waarschijnlijk de achterdeur open voor kwaadwillende!

Wij gaan in deze blog het volgende behandelen:

 • Terecht zorgen om beveiliging camera
 • Welke camera’s zijn hack gevoelig ?
 • Webcam overgenomen
 • Hacken van bewakingscamera voorkomen
 • Laat bewakingscamera apparatuur dwingen tot een goed password
 • Media geeft vertekend beeld over bewakingscamera
 • Is een bewakingscamera veilig ?
 • Is een wifi bewakingscamera veilig ?
 • Conclusie

Helft smartphone-gebruikers vreest digitale pottenkijkers…

Terecht zorgen om beveiliging camera

Deze zorgen zijn terecht, aldus experts van Kaspersky Lab. Volgens het onderzoek heeft bijvoorbeeld 83 procent van de Android-apps toegang tot gevoelige data en kan 96 procent zonder toestemming worden geopend. Deze zorgen zijn te voorkomen met enkele eenvoudige beveiligingsmaatregelen.

Artikel beveiligingsnieuws uit 2018

Welke camera beveiliging is hack gevoelig ?

Beelden van duizenden Nederlandse beveiligingscamera’s blijken live te zien. Berichten van gehackte camera’s die ons angst geven. Wat als ik een bewakingscamera koop en het blijkt dat mijn gezinsleven op internet te zien is!? Een scenario dat ons terecht bang maakt. Hoe kan nou een camera gehackt worden? Onderstaand voorbeeld geeft al meer info hierover.

Verander het password
Wijzig altijd uw password

Webcam overgenomen

Beveiligingsonderzoekers Rik van Duijn en Wesley Neelen van Dearbytes sloten ooit een onveilige webcam van tussen de vijftig en zestig euro aan op internet.
Het standaardwachtwoord (123456) bleek toen niet te wijzigen!! Al na vijf minuten werd door een vreemde ingelogd op de camera. Via een dergelijk apparaat kan een aanvaller dus ook binnenkomen op het thuisnetwerk en meekijken.

Hacken van bewakingscamera voorkomen

Zoals uit bovenstaand verhaal blijkt moet het verhaal van de gehackte bewakingscamera(s) dus wel even beter bekeken worden. Blijkbaar worden er camera’s gehackt maar dat komt mede omdat de beheerders ervan standaard wachtwoorden gebruiken. Inbreken in de systemen die op dergelijke site staan is dus kinderlijk eenvoudig aangezien veel mensen door de fabrikant van de camera’s ingestelde standaardwachtwoorden als ‘admin’ of ‘12345′ blijven gebruiken.

Hotel beveiliging camera was overal te zien

Zo waren ooit de beelden van een hotel in Amersfoort, ondanks dat het een professioneel systeem was, gewoon te bekijken omdat het standaard wachtwoord “admin” nooit was aangepast. Maar het zijn dus ook vaak goedkope camera’s waarvan de software geen goede beveiliging ondersteund.

Soms is zelfs het wachtwoord niet eens aan te passen! Goedkoop is dan niet eens duurkoop maar vormt zelfs een groot gevaar voor uw netwerk veiligheid. Nogmaals uw netwerk is zo sterk als de zwakste schakel.

D-link ip camera

Laat bewakingscamera apparatuur dwingen tot een goed password

Goede software ontwikkeling en onderhoud kost cctv bedrijven geld. Behoorlijk wat geld zelfs! en dat is weer in de cameraprijs terug te vinden. Een camera van €59,95 zal qua beveiliging daarom minder krachtig zijn dan een duurdere merk bewakingscamera.  Dus een op het oog leuk voordelig cameraatje zorgt ervoor dat kwaadwillende toegang kunnen krijgen.  Dit soort verhalen zijn weer ‘koren op de molen’ voor de media. Die gooien vervolgens alles op een hoop voor een smeuig verhaal.

Onderstaande Dahua camera-sets dwingen de gebruiker tot een 2 staps beveiling.

Al onze originele Dahua camera’s en recorders dwingen de gebruiker om een sterke beveiliging aan te maken.

Media geeft vertekend beeld over bewakingscamera

In de media worden wij vaak gewaarschuwd dat apparatuur in ons huis door hackers kan worden overgenomen. Verhalen dat mensen spontaan de stem van een vreemde over hun apparatuur horen of dat de camera vanzelf gaat draaien. Dit is zeker mogelijk, maar dat komt door..

Ten eerste goedkope apparatuur met eenvoudige software waarbij het password niet of onmogelijk kan worden aangepast door de gebruiker. Ten tweede dat gebruikers laks zijn met hun pasword.  Een nuancering ontbreekt dus vaak in dit soort berichten want er is dus wel apparatuur die wel goed beveiligd is. Mits de gebruiker ook een  sterk password gebruikt.

Dahua dwingt de gebruiker om een sterk password aan te maken. 123456 is dus niet mogelijk.

Fabrikant op vingers getikt

Dat gebrekkige software een probleem is, is inmiddels bekend. De Taiwanese beveiligingsfabrikant D-Link werd bijvoorbeeld in 2017 door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) voor de rechter gesleept omdat het bedrijf onvoldoende aandacht voor beveiliging in haar producten heeft. Ze zouden daardoor makkelijk te hacken zijn.

Is een bewakingscamera veilig ?

Is camera beveiliging nu veilig te doen? In principe is alles te hacken. Als het Pentagon gehackt kan worden waarom uw bewakingscamera dan niet!? Maar u kunt het inbrekers wel makkelijk of moeilijk maken. Houd daarom bij de aanschaf van een bewakingscamera de volgende regels in acht:

 • Koop een camera met goede software die ook blijvend wordt onderhouden door de cctv fabrikant (bv Dahua, Axis, Hikvision etc)
 • Verander het password direct na aankoop in een moeilijk te achterhalen password!
 • Koop een camera die ook met P2P verbindt zoals bijvoorbeeld onze Dahua camera
  (Met P2P icm met een sterk password is uw privacy gegarandeerd)
Beveiliging van de nieuwe Dahua recorder

Print screen van de Dahua recorder met zijn uitgebreide settings om uw gegevens te beveiligen.

Is een wifi bewakingscamera veilig ?

Omdat de beelden van een wifi camera draadloos worden verzonden, kunnen deze signalen ook onderschept worden. Daarom krijgen wij vaak de terechte vraag; “is een wifi bewakingscamera wel veilig?” Ook al heeft de wifi bewakingscamera een goede beveiliging, blijft de camera echter maar relatief veilig. Storingsgevoeligheid en de mogelijkheid om het wifi signaal te onderscheppen maken een wifi camera gewoon minder betrouwbaar.

Er zijn schakelingen te koop (bv deauthertool) die eenvoudig uw wifi draadloze bewakingscamera kunnen afkoppelen. U heeft dan geen beelden meer!

wifi bewakingscamera storen
Vrij verkrijgbare tools om een wifi bewakingscamera te storen of zelfs af te koppelen

De beste oplossing is en blijft daarom altijd met een draad. Bovendien heeft de wifi camera altijd spanning nodig dus echt draadloos wordt hij niet. (zie ook mijn andere blog)

Is een bewakingscamera veilig ? Conclusie

Wij ontkomen er niet aan om onze apparatuur met het internet te verbinden maar doe dit wel veilig. Een goedkoop cameraatje met rammelende software kan grote consequenties voor uw beveiligde netwerk hebben. (Elke keten is immers zo sterk als de zwakste schakel.)

Gebruik goede apparatuur met doordachte software die, nog veel belangrijker, ook blijvend door de fabrikant onderhouden wordt.  Onthoud daarom gewoon dat de grote echte bewakingscamera fabrikanten, zoals Sony, Samsung, Axis, Hikvision en Dahua, hun camera bewakingsproducten echt wel op orde hebben. Dus wees gerust.

Koop niet de eerst en de beste camera aanbieding  en let ook goed op bij voordelige “Oosterse groothandel website” camera’s. Maar een goede beveiliging stopt niet bij alleen bij de aanschaf van een merk bewakingscamera met goede software. Verander daarom altijd na aankoop uw password in een sterk password! Zorg ook ervoor dat de software blijvend kan worden ge-update  zoals bij de grote cctv fabrikanten. ! Met bovenstaande informatie heeft u het voor derden dan bijna onmogelijk gemaakt om mee te kijken of uw camera over te nemen.

Misschien heeft u nu interesse eenveilige IP camera? Klik dan eens hier. Deze link brengt u daarheen.

Bijwerkt: 28-08-2022

Misschien is dit artikel ook interessant voor u? De beste bewakingscamera?

Geraadpleegde bronnen: (beveiligingsnieuws.nl, nrc )

Laat een reactie achter