Wat is een Starlight camera ?


Starlight bewakingscamera. Wat is een Starlight camera ?

Starlight bewakingscamera. Tips en advies

Vrij recent is de Starlight camera op de cctv markt verschenen. Een lichtgevoelige bewakingscamera die kleurenbeelden in de nacht mogelijk maakt. Wanneer u in de markt bent voor een nieuw camera systeem, dan is Starlight toch wel een van de belangste opties die een moderne bewakingscamera moet hebben! Daarom nemen we in deze blog de Starlight camera eens onder de loep.

Inleiding

Walter Bruch was destijds de uitvinder van de cctv camera. Zijn allereerste bewakingscamera werd in 1942 toegepast in het Duitse leger. Echter dit was nog een eenvoudige zwart wit camera die rechtstreeks op een monitor aangesloten werd. Pas veel later kwam er kleur en opname bij en zo werd de bewakingscamera stapje voor stapje verbeterd.

Starlight bewakingscamera of camera met infrarood ?

Uit retail cijfers blijkt dat het grootste aandeel verkochte bewakingscamera’s nog steeds een conventionele infrarood versie is. Daar bedoelen wij de bewakingscamera mee met de ring van ledjes om de lens. Vervolgens geven deze ledjes infrood licht voor in de nacht en zie je meestal een beetje rood gloeien. Maar is een conventionele IR camera dan beter? Waarom zou je nog voor Infrarood nachtlicht ondersteuning kiezen?
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar Starlight is de beste optie die een nieuwe bewakingscamera vandaag de dag kan hebben! Want met een dergelijke lichtgevoelige camera is inderdaad kleuren nachtzicht ineens binnen handbereik. Blijkbaar wordt de waarde van de Starlight camera nog onderschat of over compleet over het hoofd gezien. Vandaar dat wij nog eens deze bijzondere camera extra gaan belichten.

Opname zonder Starlight
CAMERA ZONDER STARLIGHT
Opname voorbeeld Starlight
CAMERA MET STARLIGHT

Lees verder hoe de Starlight bewakingscamera de grootste vooruitgang in de cctv wereld werd…

Inmiddels hebben we zelfs 8 Megapixels maar 1 ding hadden ze tot voor kort allemaal gemeen… Namelijk…als het donker werd kon je niets of weinig meer zien. Blijkbaar is een camera wel gevoelig voor infrarood licht en deze eigenschap werd vervolgens gebruikt voor de nachtopnames.

De infrarode bewakingscamera

In het donker heeft een camera licht nodig om te filmen. Denk maar aan de camera op uw telefoon. Door wat infraroodlicht toe te voegen, dmv ingebouwde leds of een aparte led lichtbron kan je in het volledig duister gaan filmen of bewaken. De infrarood nachtzicht functie was geboren en er kwamen bewakingscamera’s met 10mtr, 20mtr, 30mtr of 100 meter nachtzicht. Camera’s met IR LEDS dus. Deze camera’s worden nog volop aangeboden en herken je aan de 10, 20, 30 meter nachtzicht vermelding. Maar uw nieuwe camera keuze kan maar beter Starlight aan boord hebben. We leggen het zo verder uit.

Nadeel van de infrarood bewakingscamera

Allereerst heeft een oudere bewakingscamera met infrarode LED ondersteuning een nadeel.
Ten eerste; het nachtbeeld is van de bewakingscamera altijd zwart wit en ten tweede geeft de infarode opname een vertekend beeld. Denk maar bijvoorbeeld aan tv programma’s waarbij ze nachtbeelden gebruiken. Je ziet dat vaak glimmende oogjes en zeer witte gezichten. Een Starlight bewakingscamera heeft deze problemen niet. Verder valt de IR camera op door zijn oplichtende rode LEDS. Eigenlijk willen we dat ook niet.

Infrarood ondersteunde camera

Infrarode bewakingscamera plaatsen

Nu is er in al die jaren flink aan het infrarode nachtbeeld gesleuteld en is inmiddels het maximale wel bereikt. Herkenning van personen blijft lastig vanwege de vertekende nachtbeelden en het IR bereik is ook vaak beperkt. Verder geeft infrarood vaak reflecties en is het instellen ervan toch best kritisch. Ik bedoel… er hoeft maar 1 reflecterend object in de buurt van de camera te staan en het beeld wordt aanzienlijk nadelig beínvloed (De camera trek zijn lens dicht) Niet handig dus… Gelukkig zijn er nu betere opties voor de bewakingscamera.

Zoals gezegd werkten cameras al decennia op deze manier en is iedereen inmiddels wel bekend met infrarood nachtzicht ondersteuning bij een bewakingscamera. U herkent een infrarood ondersteunde bewakingscamera altijd aan 2 dingen;

  • De IR leds aan de voorkant
  • Aan de technische info die de IR nachtzicht afstand vermeld.

Er is niets mis mee met deze, voor de nacht ondersteunde infrarood bewakingscamera’s. Echter verslaat een Starlight camera nu de conventionele camera met 20, 30 of 40 meter infrarood nachtzicht op elk vlak. Daarmee is de infrarood ondersteunde camera in een klap achterhaald en gedateerd.

DE STARLIGHT BEWAKINGSCAMERA (kleuren nachtzicht)

Betere dader herkenning (U zietbijvoorbeeld nu een rode jas en blauwe gympen) Daarnaast wordt het gezicht getoond zoals u het normaal ook ziet. Zeer waardevol als u een beschrijving moet doorgeven aan de politie.

De beste optie voor een nieuwe camera is Starlight

Starlight bewakingscamera voorbeeld

Is een Starlight camera dan zo geweldig? Het antwoord is volmondig ja! Waar infrarood stopt gaat een Starlight camera verder. De voordelen van Starlight zijn vervolgens;

  • onbeperkt nachtzicht
  • Kleurenbeeld
  • geen witte gezichten en reflecterende ogen meer.
  • veel betere herkenning van personen.
  • Geen zichtbare ledjes meer die snachts gloeien

Dit geldt allemaal voor nachtzicht situaties bij weinig licht. Bijvoorbeeld restlicht van straatverlichting. Starlight heeft wel iets licht nodig namelijk.

Wat is een Starlight bewakingscamera?

Starlight is een zeer lichtgevoelige lens (F1.0 lens) die veel meer licht doorlaat icm een lichtgevoelige beeldsensor. Dit zorgt er dus voor dat we met weinig licht ook in de nacht kunnen filmen en dus niet meer afhankelijk zijn van het ondersteunende infrarood licht trucje. Als je eenmaal een Starlight camera hebt ervaren, wil je nooit meer iets anders.

Wat is een starlight camera voorbeeld
HDCVI opname met een 2MP Starlight camera

Een Starlight bewakingscamera ziet eigenlijk nog meer dan ons eigen oog en dat is best bijzonder. Want ons oog kan prima tot minimaal 20 lux zien, maar een Starlight-lichtgevoelige camera gaat zelfs tot 0,005 Lux. Zou Nederland vol hangen met dit type cameras dan zouden er dus veel meer misdaden worden opgelost. Helaas worden er nog steeds onhandige keuzes gemaakt of worden oude camera’s niet vervangen.

Bewakingscamera met de beste herkenning

Aangezien de meeste misdrijven snachts plaatsvinden. is Starlight juist zo waardevol! Hoe fijn zou het zijn als wij bij “opsporing verzocht” alleen nog maar goede beelden in kleur voorbij zien komen !? Plus hoe frustrerend is het als je de dader hebt gefilmd maar je herkent hem niet omdat je camera niet voldoet!? Aangezien een Starlight camera nu ook daders in de nacht goed kan weergeven wordt bewaking ineens een stuk efficienter.

Maar wat als de dader nu een bivakmuts op heeft? Zelfs met de beste camera herken je hem dan toch niet ? Dat is juist, maar dan heeft u wel de juiste kleur van zijn trainingsjas, zijn broek, labels etc etc.. Informatie die voor de politie zeer waardevol is en die u zonder Starlight bewakingscamera nooit zou hebben gehad! Aan de kledingskenmerken en kleuren kan de politie een vluchtende dader veel sneller traceren! Het kan net het verschil maken dat uw bezittingen wel of niet worden teruggevonden.

Onze Dahua starlight sets
klik op de afbeelding om naar voorbeelden van starlight camera sets te gaan.

Camerabewaking in het buitengebied

Maar hoe zit het dan als ik in een buitengebied woon waar geen restlicht aanwezig is? Omdat in een buitengebied het behoorlijk donker kan zijn, is de zoektocht voor een juiste camera soms lastig. In een buitengebied is inderdaad geen restlicht en snachts is het er aardedonker! Kan een Starlight bewakingscamera dan nog wel in het buitengebied worden toegepast, of heb ik dan wel een IR camera nodig?

In het buitengebied kan een lichtgevoelige nieuwe Starlight camera zeker uitkomst bieden. Dankzij moderne LED verlichting is het simpel om uw omgeving snachts van licht te voorzien. Elke bouwmarkt heeft daarin keuze genoeg. Op deze manier heeft u dan kleuren nachtopnames met alle hierboven genoemde voordelen. Mocht dit om wat voor reden dan ook geen optie voor u zijn, dan zijn er ook Starlight camera’s met een extra infrode ondersteuning. Bijvoorbeeld met de Starlight bewakingscamera onderaan deze pagina.

Echter ook onze camera sets zijn allemaal uitgerust met Starlight camera’s die extra infrarood ondersteuning hebben. Zowel de HDCVI als de 4K sets zijn daarom ook voor het buitengebied geschikt.

Conclusie en update starlight

Een Starlight camera is een gote vooruitgang t.o.v. camera’s met infrarode LEDS. Heeft u de mogelijkheid om een nieuw systeem aan te schaffen of om uw camera te gaan opwaarderen dan luidt ons advies om altijd een Starlight camera te nemen. Voor het prijsverschil hoeft u het zeker niet te laten. Starlight is de meest belangrijke toevoeging sinds de ontwikkeling van de eerste bewakingscamera. Sinds kort heeft Dahua ook Starlight 2.0 uitgerold. Deze zijn nog lichtgevoeliger. Deze camera’s herkent u aan het FULL COLOR icoontje. Maar wat is FULL COLOR ?

Dahua FULL COLOR 2.0 wat is dat?

Dankzij een dubbele lens nog betere nachtzicht prestaties

Dankzij een dubbele lens kan in de nieuwe FULL COLOR 2.0 camera van Dahua nu simpel gezegd meer licht naar binnen komen. De FULL COLOR camera is daarom in staat om bij zeer weinig licht toch in kleur snachts te bewaken. Daarnaast is deze camera heel gunstig qua prijs zodat hij voor iedereen bereikbaar is. Hieronder ziet u biivoorbeeld een Dahua FULL COLOR camera in dome uitvoering en een FULL COLOR camera in een bullet versie.

Wat is het verschil tussen FULL COLOR en Starlight

Het grootste verschil bij FULL COLOR is de camera uitvoering. Omdat een FULL COLOR nog lichtgevoeliger is, is de IR ondersteuning volledig weggelaten. Naast de lichtgevoelige sensor is bij de starlight camera ook nog de IR functie aanwezig. Zodat u ook in het pikkedonker kunt bewaken.
Bijna elke Dahua camera is tegenwoordig met Starlight uitgerust.

Starlight camera kopen

Wellicht bent u na het lezen van dit artikel over de starlight camera wel geinteresseerd geworden. Daarom mag ons altijd contacten maar misschien wilt u al een starlight camera of starlight camera set direct bekijken? Daarom hier onder enkele voorbeelden.

Bron:
Artikel Dahua Full color
Artikel kleuren video bewaking in de nacht

Wellicht zijn onderstaande blogs ook interessant voor u?

draadloos

Draadloze bewakingscamera

Draadloze bewakingscamera. Ons advies Het is het meest gevraagd… de draadloze bewakingscamera! Draadloos omdat de…

Lees meer

Dit artikel is op 18-8-2022 voor het laatst bijgewerkt.