Verschil tussen dome en bullet camera

Verschil tussen dome en bullet camera

In de zoektocht naar de juiste bewakingscamera komt u de dome of bullet bewakingscamera tegen. De dome camera is een bolvormige camera en de bullet is een recht model bewakingscamera. Welke is voor u nu de meest interessante uitvoering? Dit artikel helpt u met net iets meer informatie.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Conclusie verschil dome en bullet camera

Bullet camera HAC-HFW2501T-Z-A-DP
Bullet camera voorbeeld

We beginnen maar eerst eens met de conclusie. Waarom zou u voor het ene model boven het andere model gaan? Het grootse verschil is eigenlijk de behuizing. Zowel de dome als de bullet camera is vrijwel technisch gelijk. Er is dus geen goed of slecht. Echter er zijn wel een paar kleine verschillen mbt de installatie en het nachtzichtbereik. daarom zulen we die in dit artikel verder behandelen.

Uitvoeringen dome camera

De dome camera kent ook weer verschillende uitvoeringen. Zo is er de bolvormige bewakingscamera met kap en de “Eyeball” uitvoering zonder kap. We tonen de modellen in de camera info afbeelding. Ze vallen allemaal onder de categorie “dome camera”. Zoek maar eens via deze Google afbeeldingen link op het begrip “dome” en u ziet hoeveel dome camera uitvoeringen er wel niet zijn.

Verschil tussen dome en bullet camera
Camera info. Dit zijn dus allemaal dome camera’s

Zijn alle dome cameras hetzelfde?

Nee niet alle dome camera’s zijn hetzelfde. Zo zijn er goedkope en hele luxe uitvoeringen. Maar ook de resolutie verschilt per model. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid tot motorzoom of een volledige bestuurbare functie. Onderstaande dome camera is bijvoorbeeld een volledig bestuurbaar model met kleuren nachtzicht. U kunt daarmee draaien, zoomen en kantelen. Zo een camera heet een PTZ camera en hij is dus leverbaar in een dome uitvoering maar nooit in een bullet versie.

Opmerking: Er zijn in Nederland ook nog oude analoge dome cameras die nog steeds hun werk doen. Vaak wordt gedacht dat de nieuwe domes dan hetzelfde beeld geven maar niets is minder waar. Het uiterlijk zegt namelijk niets over de moderne techniek die in moderne dome cameras wordt toegepast.

Grootse verschil tussen dome en bullet camera

Net zoals bij de dome camera is de bullet camera ook leverbaar met verschillende resoluties. deze resoluties varieren van laag tot zeer hoog (4K). Ook bij de bullet camera is er sprake van een vaste of motorzoom lens. Het grootse Verschil tussen dome en bullet camera is wel de behuizig. De dome wordt vaker bij een woning toegepast en de bullet meer bij bedrijven en of terreinbewaking. Maar nogmaals, er is geen goed of slecht. U kunt ook een terrein bewaken met een dome camera. Echter is de bullet camera wel op 2 vlakken sterker. Ten eerste hebben sommige bullet camera’s een sterkere motorzoom en ten tweede zijn deze dan ook uitgerust met sterker infrarood nachtzicht tot wel 150 meter.

Verschil montage dome en bullet camera

Een ander verschil tussen beiden bewakingscamera’s is de montage. Ten eerste heeft de dome camera een vlakke onderzijde en wordt de kijkrichting met de lens of via de draaibare bol ingesteld. (zie afbeelding) Ten tweede kan een dome op een muurbeugel worden gemonteerd. Dit is echter bij de bullet camera weer niet altijd mogelijk. De bullet camera heeft een draaibare voet die op een junction box kan worden gemonteerd. Bij de bullet camera wordt de kijkrichting dus handmatig bepaald door de gehele camera op de voet te draaien. Ivm vandalisme is het dus raadzaam de bullet camera wat hoger te monteren.

Kleuren nachtzicht bij dome en bullet camera

Een veel gestelde vraag is de kijkafstand en het kleuren nachtzicht. Zowel de dome als de bullet camera is van Dahua met kleuren nachtzicht leverbaar (starlight) . Inmiddels heeft Starlight behoorlijk de oude infrarood verlichting camera verdrongen maar zijn er genoeg dome en bullet camera’s die ook nog de infrarode ondersteuning hebben. Bijvoorbeeld onderstaande dome en bullet camera hebben bijvoorbeeld starlight en infrarode ondersteuning. Een win win situatie waarvan wij er uiteraard meer op voorraad hebben. Een moderne dome camera met kleuren nachtzicht is uiteraard altijd aan te bevelen!


  • 5MP camera
    159,00
  • Bullet camera 4K Kleur nachtzicht + audio
    149,00

dome en bullet camera feitjes

Naast het verschil tussen dome en bullet camera is er ook een overeenkomst. Zo zijn de dome of de bullet verkrijgbaar in het HDCVI en het IP systeem. Wil u weten wat de verschillen tussen hdcvi en ip zijn ? dan kunt u deze blog lezen.
Ook de beeldkwaliteit is gelijk. Komt u er toch na het lezen van deze info er niet helemaal uit? dan kunt u ons altijd contacten.

FAQ dome vs bullet

Hoever is het kleuren nachtzicht bij de dome en bullet camera?

Het kleuren nachtzicht is onbeperkt zolang er maar enig licht aanwezig is. (Bij de nieuwste Starlight cameras)

Kan een bullet en een dome in een beschermende behuizing?

Dat geldt alleen voor de bullet camera. Hiervoor zijn beschermende behuizingen verkrijgbaar, zelfs met verwarming.

Wat is het verschil tussen een dome camera met en zonder kap?

De camera met kap is al langer op de markt en spreekt meer tot de verbeelding. Echter fabrikanten gaan steeds meer over naar de dome zonder kap. Beide modellen zijn goed, alleen is de versie met kap meest ook vandaalbestendig.

Welke camera kies ik voor mijn huis?

U kunt voor uw huis een dome of bullet toepassen. De dome wordt dan het meest gekozen. Bijvoorbeeld deze en dan als complete set. Klik hier voor een voorbeeld.

Welke is beter? een dome of een bullet camera?

Beiden zijn goed en de keuze hangt meer af wat u het meest aanspreekt. Technisch ontlopen ze elkaar niet veel. Sommige bullet modellen hebben wel een sterker infarood en worden dan bedrijfsmatig ingezet. Bijvoorbeeld bij terrein bewaking.

Welke camera gebruik ik bedrijfsmatig voor een loods?

Welke camera u voor een loods kiest is afhankelijk van de situatie. Zowel de bullet als de dome kan bij een loods worden toegepast. Meestel is bij loods camerabewaking een opvallende camera meer gewenst en dan zou de keuze eerder een bullet camera zijn.

Kan een bullet camera draaien?

Nee, draaien kunnen alleen PTZ cameras in de dome uitvoering.


Geef een antwoord