klanten waarderen ons met een 9.3
5/5
Wat is een PTZ camera

Wat is een PTZ camera ? PTZ van A totZ

De PTZ camera en hoe vindt u de juiste?

Natuurlijk willen we graag alles kunnen zien. Het liefst 1 camera waarmee een groot overzicht hebben. Daarom wordt er vaak voor een bedienbare camera gekozen. Veelal aangeduid met de letters PTZ. Op een centraalpunt (veelal bedrijfsmatig toegepast) wordt er een PTZ-camera geplaatst en kan er van entree tot tuinhuis bewaakt worden. Een PTZ camera betekent in het Engels een “Pan Tilt Zoom camera” en is leverbaar in diverse uitvoeringen. Het is wel een beetje een wetenschap want er zijn toch wel wat verschillen. Koop daarom niet zomaar een PTZ camera, maar verdiep u er een beetje in. Naar aanleiding van de vele vragen die wij ontvingen, gaan we hier de belangrijkste zaken behandelen. De PTZ van A to Z dus. Draaien, kantelen en zoomen, het is allemaal mogelijk. Maar er zijn vele uitvoeringen en zaken om in acht te nemen. Van klein tot groot en van simpel tot geavanceerd. We gaan u hier wat snelle informatie geven zodat u aan de slag kunt. Lees daarom nu snel verder…

De PTZ van A tot Z. We behandelen het volgende:

Wat doet een PTZ-camera nu precies?

De meeste PTZ cameras kunnen op afstand draaien, in en uitzoomen en kantelen. Dit kan via telefoon, tablet, PC en eventueel een recorder. Besturing gaat bij de PTZ allemaal over dezelfde kabel.

Uitvoering van de PTZ camera

Elke bewakingscamera en dus ook de PTZ is er in een netwerk uitvoering (IP) en in een HDCVI uitvoering (coax). Bediening en gebruik is gelijk alleen is de HDCVI vaak voordeliger. In tegenstelling tot een netwerk IP camera moet een hdcvi camera altijd icm een hdcvi recorder worden gebruikt . Er zijn compacte en ook grotere PTZ camera’s. Simpel gezegd hebben de grotere uitvoeringen vaak een groter bereik dankzij bijvoorbeeld een sterkere zoomlens en een snel draaiende camera.

HDCVI PTZ

TIP. Gebruik voor aan een normale woning een compacte bedienbare camera.

PTZ voorbeeld film
ptz voorbeeld film

Besturing bewakingscamera

De besturing van een bestuurbare camera gaat meestal over dezelfde kabel. Dat maakt de installatie een stuk eenvoudiger want u hoeft geen extra kabels te leggen. Daarnaast is alles bij de Dahua PTZ camera al voorbereid. Besturing van de bewakingscamera kan direct via telefoon, PC of recorder.

Nachtzicht bij de diverse bestuurbare camera modellen

Nachtzicht is ook bij een op afstand bediende camera zeker belangrijk. Bijna elke Dahua PTZ camera heeft nu starlight nachtzicht zodat u in het duister in kleur kunt bewaken en onbeperkt nachtzicht heeft. Wilt u meer weten over de Starlight camera? Klik dan hier op Starlight

Intelligentie en automatisch volgen bij een PTZ bewakingscamera

Een PTZ kan u op afstand besturen maar natuurlijk ook automatisch rond laten draaien. Waarschijnlijk herkent u het wel van TV. Echter is dat in de praktijk niet zo handig en vaak minder gebruikt. Moderne technieken hebben hun intrede gedaan en daarom is bijvoorbeeld intelligent detecteren en intelligent automatisch volgen een veel betere oplossing. Daarnaast kan u ook een aantal presets ingeven die automatisch worden afgetast. Bijvoorbeeld de oprit, de parkeerplek of voordeur. Elke positie kan specifiek worden ingesteld. Dat geldt ook voor de intelligente bewegingsdetectie. Zowel de kleine als grote PTZ-camera’s hebben een preset mogelijkheid. Intelligentie vindt u alleen terug bij de grotere modellen.

Is een bestuurbare PTZ camera altijd de beste keuze?

De PTZ heeft alles aan boord en waarom zou u dan nog een vaste camera installeren? Met alle mogelijkheden aan boord is het toch beter meeverlegen dan onverlegen toch? Nou niet helemaal. Ten eerste is de PTZ hoger in aanschaf en ten tweede zijn er situaties waar u een PTZ helemaal niet nodig heeft. Bovendien is de kans groot dat de PTZ net de verkeerde kant op staat omdat u hem per ongeluk een keer verdraaid heeft. Kortom een combinatie van vaste en een PTZ camera is toch vaak een betere keuze. Ten eerste technisch en ten tweede voor uw portemonnee.

PTZ voor buiten montage

U zoekt waarschijnlijk een goede en betrouwbare bestuurbare camera voor buiten anders was u hier niet belandt toch? Bij onze Dahua PTZ-camera’s is het heel simpel. Alle dome modellen zoals in de getoonde afbeelding zijn voor buiten geschikt. Daarnaast zijn er ook PTZ camera ’s voor binnen gebruik. Deze zijn vaak compacter en hebben een andere vormgeving. Besturing gaat in alle gevallen mee over de camerakabel. In tegenstelling tot andere merken waar toch vaak een aparte RS485 kabel moet worden aangelegd.

bestuurbare Bewakingscamera
Compacte PTZ voor buiten montage

Mooie compacte Dahua pro PTZ bestuurbare netwerk camera voor buiten. Kan draaien, zoomen, tilten en heeft starlight kleuren nachtzicht. Daarnaast heeft dese alle nieuwe cctv ontwikkelingen aan boord inclusief een ingebouwde microfoon met zeer goede geluidskwaliteit! De camera kan los, met een NAS of NVR worden toegepast. Klik op de afbeelding voor meer info.

wat is een ptz camera verschillen

Hopelijk is het voor u al wat duidelijker maar misschien vraagt u zich nog af wat is een PTZ-camera ten opzichte van de diverse uitvoeringen? Ten eerste hebben de compacte uitvoeringen vaak minder extra opties zoals een extra audio in en uitgang. Daarnaast is de zoom wat beperkter maar is de kijkhoek (uitgezoomd) wel groter. Deze zijn dus ideaal voor bij woningen. Zoals gezegd is de grotere PTZ meer geschikt om hoger op te hangen. Door hun 25x zoom of zelfs meer is de kijkhoek smaller maar het zoomgebied aanzienlijk groter. Daarnaast kunnen ze sneller draaien en worden ze vaak voor tereinbewaking toegepast. Allebei hebben ze trouwens kleuren nachtzicht. Vervolgens komen we bij de vraag…

Welke ptz camera voor woning?

Voor uw woning is vanwege de hoogte en het zichtbereik de compacte PTZ camera het meest geschikt. Deze valt minder op en heeft een grote kijkhoek wat ideaal voor uw woning is. Daarom zijn de compacte PTZ camera’s het meest geschikt om tot op een hoogte van 2-6 meter te monteren. U vindt deze in onze rubriek IP camera

Wat is een ptz camera
De grotere uitvoering is intelligent en wordt hoger geplaatst (mast). Daarnaast kan deze razendsnel draaien en zoomen.

De compacte PTZ bewakingscamera voor binnen

Imou bestuurbare bewakingscamera

Dit is een voorbeeld van een bestuurbare PTZ camera om binnenshuis toe te passen. Ze zien er meestal net anders uit en zo herken je dat vaak alleen voor binnen gebruik zijn. Daarnaast hebben ze altijd de mogelijkheid om heen en weer te spreken ondersteund met wifi wat de inzet mogelijkheden sterk vergroot. Koppeling gaat met een QR code en de beelden kunt u overal bekijken en de camera op afstand bedienen. Klik op de afbeelding als u meer info hierover wilt.

Alternatief voor de PTZ camera

Een veel gestelde vraag is of we een goed alternatief voor de PTZ camera hebben? Gelukkig is dat niet moeilijk. Meestal willen mensen graag alles kunnen zien en denken dan vaak aan een PTZ camera. Maar er is een goed alternatief voor de PTZ camera. Hierbij komt de kruislingse oplossing om de hoek kijken. Wat hebben we dan als alternatief voor de PTZ camera nodig?

  • Ten eerste twee gelijke camera’s met een groothoek lens. (model is niet echt relevant)
  • Ten tweede de mogelijkheid om het aan te sluiten en het fysiek te plaatsen (meestal geen probleem, tenzij er echt geen ruimte is)

Door bijvoorbeeld 2 cameras kruislings te plaatsen, kunt u een groot gezichtsveld afdekken. Daarnaast heeft veel meer in beeld dat met een ptz. Deze moet immers eerst draaien om eea zichtbaar te maken. Door kruislings cameras op te stellen heeft u dus een perfect alternatief voor een PTZ camera.

Opstelling

  • Voor een vlakke wand mogen de camera dan enige meters kruislings uit elkaar geplaatst worden.
  • Voor op een hoek zou een wandsteun uitkomst bieden, zodat elke camera een eigen zijde kan afdekken.
4k buiten bewakingscamera

U zou bijvoorbeeld 2x deze 8MP Dahua bullet kruislings kunnen plaatsen. u heeft dan een enorm bereik in 4K. Daarnaast ook een veel goedkopere oplossing dan een 4K PTZ camera.

Het combineren van camera’s

Wij hebben complete sets en dus ook sets met PTZ camera’s. Wellicht heeft u een stukje maatwerk nodig bij bijvoorbeeld uw woning waar u aan de voorkant een Pan Tilt Zoom camera wilt en aan de zij-achterkant een gewone camera. Daarom is het combineren van camera’s geen enkel probleem. Zowel bij Dahua IP als bij HDCVI is dit mogelijk. U kunt dit zelf samenstellen in onze webshop maar wij kunnen ook een mooie set voor u samenstellen. Mocht u interesse hebben dan hebben wij hieronder wat bestuurbare camera systemen voor u om te bekijken.

Wilt u een set graag op maat door ons samengesteld hebben met bijvoorbeeld daarin een bestuurbare camera ? Of wilt u wellicht meer informatie omtrent “wat is een PTZ camera ? Contact ons dan gerust.

Dit artikel is op 29-08-2022 voor het laatst bijgewerkt.

Laat een reactie achter